Logisztikai Ellátási Lánc, ÉBRTESZTŐ!

Kiscsomag szállítással foglalkozó cég 2010.09.24-én szerződés kötött partnerünkkel, a közúti áruszállítással foglalkozó céggel, csomagok kiszállítására.

Az alvállalkozó a szerződésében foglalt kötelezettségét megszegve, az általa kiszállított csomagok után beszedett utánvét összeggel nem számolt el, ezzel közel 8 millió Ft kárt okozott. A szerződés azonnali hatállyal történő felmondását követően a nála lévő csomagokat közbenjárásunk ellenére sem adta át, megakadályozta a címzetteknek vagy a feladónak történő kézbesítését.

Bevezetett intézkedéseink, tárgyalásaink alapján kezdetben volt remény a kár megtérülésére, azonban amikor az alvállalkozó sokadszorra próbált időt húzni, trükközni javaslatot tettünk megbízónknak a büntetőfeljelentés megtételére.

Javaslatunk és az áltanunk összegyűjtött bizonyítékok alapján, 2010.12.14-én a megbízónk feljelentést tett jelentős értékre elkövetett, sikkasztás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt az alvállalkozó ellen.

A nyomozást folytató rendőrkapitányság 2011.10.13-án közel 1 év után észlelve az illetékessége hiányát, a nyomozást áttette az alvállalkozó székhelye szerinti rendőrkapitányságra.

2 év nyomozás után, az eljárást 2013.01.03-án, az ügyészség mivel nem tudta megállapítani bűncselekmény elkövetését és az eljárás folytatásától sem várt eredményt, megszüntette.

Javaslatunkra a nyomozás megszüntető határozat ellen megbízónk panasszal élet, amit az ügyben eljáró főügyészség elutasított, ezért pótmagánvád benyújtását kezdeményeztük. Mindezek ellenére 2014.07.22-én a vádlottat felmentették.

Az ítélet ellen ismételten fellebbezést kezdeményeztünk, aminek hatására a korábban meghozott ítéletet hatályon kívül helyezték, új eljárást rendeltek el.

Indoklásában szerepelt, hogy az ez idáig megállapított tényállás ellentétes az iratok tartalmával, továbbá az is, hogy az eljárást a tárgyalási szaktól kell teljes egészében megismételni, de egyben kizárta az eddig eljáró bírósági tanácsokat is.

Az új bíróság 2017.12.11-én jogerős ítéletet hozott, melyben megállapította, hogy az alvállalkozó bűnös a jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettében. Megrovásban részesítette, enyhítő körülményként az időmúlását vette figyelembe, kötelezte ügyfelünk részére a polgári jogi igény megfizetésére, az az a kártérítésre.

Az ügy egyetlen szépséghibája, hogy az ELÍTÉLT az eljárás alatt 3 logisztikai ellátási láncban tevékenykedő vállalkozását vitte el a felszámolásig, jelenleg pedig egy nemzetközi szállítással foglalkozó cég speditőre.

Cégőr Humán Biztonsági Programunkat pontosan az ilyen esetek miatt fejlesztettük, hiszen látható, hogy a kártokozó munkavállaló nem állt meg az első cégnél, hiába bukott le. Tevékenységét továbbfolytathatta más vállalkozásoknál, hiszen annak nem volt sehol sem nyoma, ezzel pedig többeket károsított meg. Az eset teljes mértékben elkerülhető lett volna a program alkalmazásával, hiszen rendszerünkbe kizárólag csak ellenőrzött és megbízható munkavállalók kerülhetnek be, így a cégek nagyobb biztonságban érezhetik magukat.

A logisztikai ellátási lánc megtisztítása komoly feladat, szeretnénk, hogy ha a vállalkozások is ráébrednének arra, hogy ezen a ponton egyre inkább szükségessé válik, ugyanis az utóbbi időben megszaporodtak a hasonló esetek. ÉBRESZTŐ!

« Vissza

© omerta07.hu