A magyar leleményesség határtalan

Fuvarozással foglalkozó és földmunkát végző vállalkozások vezetőinek évekig nagy fejtörést okozott, hogyan tudnák a dolgozók üzemanyag lopásait megakadályozni.

Néhány évvel ezelőtt ez a probléma megoldódni látszott egy csúcs technológiának számító GPS alapú üzemanyag fogyasztásmérő rendszer telepítésével.

A rendszer a teherautók kilométer alapú, a munkagépek üzemidő alapú fogyasztásáról adott képet valós időben.

A dolgozók egy ideig beletörődtek abba, hogy megszűnt az „ingyen benzinkút”, de valóban csak egy ideig.

Az egyik külső munkahelyen dolgozó munkagép vezető felfigyelt arra, hogy időnként megszűnik a GPS kapcsolat.

Hosszas próbálkozást követően egy SPORT szelet csomagolására használt alufólia darabbal sikerült szándékosan megszüntetnie a kapcsolatot.

A kapcsolat szünetelése alatt az üzemanyag rendszer egyik csatlakozójánál betoldott egy csövet. Ezen a csövön keresztül napi 2-3 liter üzemanyagot sikerült „csapolnia” észrevétlenül, majd műszak végén a csövet kivette.

Mivel nemcsak leleményesek vagyunk, de hiúak is így nem csoda, hogy nem tudta sokáig titokban tartani felfedezést.

Egy munka utáni sörözgetés alkalmával dicsekedett el találmányával. Szerencsétlenségére a kocsmából valaki név nélkül telefonon elmondta a hallottakat a főnöknek.

Megbízást kaptunk az eset kivizsgálására.

Adatgyűjtés során megtaláltuk a fültanút, aki beazonosította a munkagép vezetőt.

Ezt követően megállapítottuk, hogy a dolgozó rendszeresen használja a gépkocsiját, de a helyi töltőállomáson nem emlékeztek rá mikor tankolt náluk utoljára.

Életvitelét, ismerősi körét tanulmányozva arra fény derült, hogy kisebb mennyiségben értékesített is a „szerzett” üzemanyagból.

Hogy bizonyosságot szerezzünk, valóban a munkahelyéről származik-e az üzemanyag, műszaki átvizsgálást végeztettünk a munkagépen, ahol megtalálták az illegális vételezés nyomait.

« Vissza

© omerta07.hu